Heeft de familie Nieukoop zonder W iets te maken met het plaatsje Nieuwkoop met? Kan de gelijkenis toeval zijn? Ik weet het niet zeker.

Kerkregisters laten zien dat vanaf het eind van de middeleeuwen er een familie Nieuwkoop (met W) voorkomt in de omgeving van Gouda. In de buurt van het gelijknamige dorp dus. Rond 1650 verhuisd een tak naar Utrecht en kort daarop duiken valt daar de W weg. Is dat de oorsprong van de huidige familienaam?

Een alternatief verhaal is dat Nieukoop van Niekoop komt. Bij emigratie naar het voormalige Nederlandse Oost-Indië is er een U toegevoegd. Deze versie is mij altijd verteld. De familie Niekoop zou uit Brabant komen. De naam komt dan weer van Niecoop of iets dergelijks.

Alle Nieukoop’s die op dit moment rondlopen lijken een gezamelijk voorouder te hebben: mijn opa van vaders kant. Ik ben tenminste nooit een Nieukoop tegengekomen die ik niet kon herleiden tot een oom. Uitzondering zijn enkele verwijzingen naar Nieukoop’s in de Verenigde Staten maar ik vermoedt dat dat iets te maken heeft met een geëmigreerde tante

Zou het kunnen zijn dat opa op een gegeven moment de enige mannelijke Nieukoop was die er op deze planeet rondliep? Gelukkig heeft hij vier zoons gekregen en een stuk of acht kleinzoons gekregen. Achterkleinzoons weet ik niet maar mijn broers en ik hebben in ieder geval vijf zoons dus misschien komen we boven de acht uit.

De naam Nieukoop blijft een zeldzame maar zo bedreigd als in opa’s tijd is hij toch niet meer.