Net als de Sovjet-Unie heeft ook ‘evil empire’ Microsoft zijn eigen watchers. Sites die alleen maar bezig zijn met Microsoft en zijn concurrenten. Paul Thurrott heeft zijn WinInfo en Supersite. De eerste is voor kort niews, de tweede voor uitgebreide previews en reviews. Hij heeft goede contacten bij Microsoft en heeft geregeld primeurs. Steven Bink’s bink.nu is ook heel bekend. Bink woont in Amsterdam trouwens. Beide heren kijken naar Microsoft vanuit het oogpunt consumenten. Meer de enterprise invalshoek heeft Mary Jo Foley’s Microsoft Watch. Er zijn er veel meer maar als je deze drie in de gaten houd zal je niet veel missen.

MVP staat voor ‘Most Valued Professional’ en is een eretitel die Microsoft uitdeelt aan mensen buiten het bedrijf die veel hebben gedaan voor de ondersteuning en verspreiding van hun producten. Je kunt denken aan actief zijn in nieuwsgroepen, macro’s schrijven enzovoort. De Microsoft Word MPV FAQ site geeft een hoop informatie en truuks. Handige lui die MVP’s.

Vanaf XP heeft Windows zijn eigen firewall. Beperkt, hij kijkt alleen naar inkomend verkeer, maar effectief in wat het doet. In Windows 2000 Firewalling staat een beschrijving hoe je basis van IPSec je eigen firewall kunt bouwen die ook uitkomend verkeer regelt. Een leuk knutselproject maar niet echt iets voor mij. Ik ben redelijk tevreden met de beperkte XP firewall. Als je ook uitgaand verkeer wilt screenen haal je je toch een hoop werk op de hals.

Wel voor mij is How to convert your Windows Server 2003… to a Workstation!. Ik gebruik namelijk mijn 2003 server ook op deze manier. Werkt heel goed. Sterker: ik vind 2003 soepeler lopen dan XP op dezelfde hardware.

Misschien wel de bekendste Microsoft blogger is Raymond Chen. Hij was een bekend open source ontwikkelaar voordat hij bij Microsoft ging werken. Zijn The Old New Thing is in ieder geval levendig: Raymond schrijft 20 tot 40 items per maand. Zelfs als hij op vakantie is. Hij schrijft een voorraadje stukjes en laat een of ander ‘autopilot’ scriptje elke werkdag een ervan op zijn blog zetten. Hij schrijft afwisselend over iets over programmeren wat alleen voor andere programmeurs interessant is, en stukjes over Windows en Micrososft die voor een algemener publiek zijn. Waarom moet ik op ‘Start’ drukken als ik mijn computer wil stoppen? Volgens Raymond: niet echt door Microsoft bedacht maar ze merkten dat proefpersonen daar gingen zoeken als ze de opdracht kregen om hun computer af te sluiten.

Een blog die nog maar kort loopt is die van Jensen Harris: An Office User Interface Blog. Jensen werkt bij het team dat verantwoordelijk is voor de user interface van Microsoft Office. De start van zijn blog viel vrijwel samen met het bekend worden dat die in Office 12 helemaal op de kop gaat dus hij viel wat dat betreft met zijn neus in de boter. Zijn blog is vanaf het begin een lange hoe en waarom van de nieuwe interface. Heel actueel en behoorlijk overtuigend. Het grote voordeel zou zijn dat je zo functies ontdekt die je anders nooit zou hebben gevonden. Jensen geeft zelf het voorbeeld van een sorteer functie in Word waarvan hij altijd gedacht had dat die alleen op tabellen betrekking had omdat het in het Tabel menu voorkomt. Blijkt Word ook gewone tekst te kunnen sorteren. En dat kan hij al sinds versie 2.0!

Voor de liefhebber van Microsoft Virtual PC en oude computer spelletjes: Virtual PC Guy’s Weblog. Een hele site over Virtual PC en Virtual Server en vooral hoe je daar oude DOS spelletjes op aan de praat kunt krijgen. Leuk om dat oude spul nog eens te zien in zijn screenshots.

Na de overname van Microsoft van het bedrijfje van Mark Russovich is de Sysinternals website ondergebracht binnen Technet. Er was, en is nog steeds, de angst dat het gedaan zou zijn met de beroemde gratis utilities maar voorlopig zijn ze hier nog steeds beschikbaar.