Afgelopen vrijdag dacht ik maar een een filmje te huren bij de Videoland. Vlak voor het weekend, geen bijzondere plannen: ook maar een voor de kinderen. Nu had ik nog een kortingsbonnetjes voor vijf weekfilms voor vijf euro. Eigenlijk wel zo goedkoop. Zodoende heb ik nu mijn eigen persoonlijke filmweek gehad.

Horton
Naar een verhaal van Dr. Seuss. Ik weet eigenlijk niet of die Dr. Seuss een persoon is of een merknaam waar een heel bedrijf achter zit. Hier enigzins bekend maar in de VS heel groot. 

Horton

 Het verhaal is voor de kleinsten bedoeld. Er zit niets engers in dan een gemene gier en kangeroe. Komt goed uit want mijn jongste houdt helemaal niet van eng.

De olifant Horton hoor op een dag een heel zacht geluidje afkomen van een pluisjesbloem. Het blijkt dat een van de stuifkorreltjes op de bloem in feite een hele miniatuur wereld is met mini wezens erop. Horton moet een veilige plaats vinden voor de pluisjesbloem maar dat valt niet mee. De zoektocht zit vol hilarische capriolen en onverwachte wendingen. Heel fantasierijk en grappig allemaal.

 Als je goed kijkt is het technisch misschien iets minder als de topproducties van Pixar. Maar daar blijkt meer uit dat de artistieke meerwaarde die de steeds beter wordende technieken in computer animatie nog oplevert vrijwel nul is. Het verzadigingspunt ligt al een jaar of wat achter ons. Zou ‘Ratatouille’ of ‘Up’  een spat minder zijn geweest als ze met de techniek van ‘Cars’ of de ‘Incredibles’ zou zijn gemaakt?

In ‘Horton’ zijn de beelden prachtig, de animaties vloeiend en de gezichtsexpressies overtuigend. Wat wil je nog meer?

Moordwijven
De trailer van deze Nederlandse film had ik al een paar keer gezien en beloofde veel. Ik moet zeggen dat de film lichtjes tegenvalt. Moordwijven

 Denk niet dat er iets mis is met de film, het zit meer tussen mijn oren. De hele film is vreselijk ‘over de top’. De personages, het acteren, het verhaal. Alles is overdreven en karikaturaal. Is ook de bedoeling, daarmee moet de humoristische toon gezet worden. Daar bovenop komen dan de grappen en grollen en slapstick acties die het publiek plat moeten krijgen. Allemaal niets is mee.
Alleen: wanneer Kate Hudson en Matthew McConaughey zich zo gedragen in New York accepteer je dat. Wanneer Nederlands sprekende acteurs in Amsterdam zo tekeer gaan denk je al snel ‘Doe normaal’.

Bovendien storen kleine details omdat het om een bekende omgeving gaat.
De moordwijven gaan in het begin van de film in bikini zonnebaden op het dek van een jacht. Kan natuurlijk. In het midden van van de film doen ze het weer. Ok, kan ook nog. Mazzel met het weer natuurlijk. Maar aan het einde van de film liggen ze weer te bakken op dat jacht! En dan denk je: ‘Bestaat niet. Welke zomer heb ik gemist? Dit is toch Nederland?’.

Ondanks dit alles toch een leuke film. En misschien komt het nog goed. Aan ‘Flodder’ ben ik ook gewend geraakt na vele jaren. Misschien moet je wennen aan de vertekening, de karikatuur leren accepteren.

Batman – The Dark Knight
Deze Batman is de hemel in geprezen door alles en iedereen. Kan natuurlijk alleen maar tegenvallen. En dat deed hij toch wel. Een beetje.

Batman - The Dark Knight

 Mooie actiefilm met fijn donker sfeertje. Onverschrokken Batman, heel gemene Joker. Voor de goede orde ook een fijn filosofietje van de koude grond erin verwerkt. De brave burgerij heeft een held nodig om in te geloven of zo. Altijd goed om wat diepgang te geven aan een aktiefilm.

Allemaal smullen geblazen. Maar toch: hadden we dit 20 jaar geleden al niet gezien? Ik bedoel in de allereerste Batman met Michael Keaton?
En waarom vind iedereen dit zo’n geweldige Joker? Enige wat hij de hele film doet is op een knopje drukken zodat er van alles ontploft. Aan het eind valt hij dood van een toren. Ook al net als 20 jaar geleden.

Blood Diamond
Is deze film hier in Nederland wel in de bioscoop geweest? Meestal geen goed teken als dat niet is gebeurd. In de VS heeft de film dan niet goed genoeg gedaan om bioscopen hier het risico te laten nemen. De previews op andere DVD’s Blood Diamondzagen er wel goed uit, vandaar dat ik deze Blood Diamond toch maar mee genomen had. Ook nog vijf Oscar nomitaties. Moet toch iets zeggen?

Viel niet tegen. Best een aardige film. Rauw en hard, zonder echt ziekelijk geweldadig te worden. Mooie rol van Leonardo DiCaprio die een cynische smokkelaar speelt. Doet een knappe poging Zuid-Afrikaans te spreken. Blijkt natuurlijk toch wel een goed hart te hebben maar gaat wel mooi dood. Dan mag dat. Je kunt je ster toch niet als een zure zeikerd laten sterven, niet?
De reden waarom de film het niet zo goed gedaan heeft zit hem er misschien in dat de romantiek niet zo uit de verf komt. Had een hoop Leonardo fans aan de kassa gescheeld.
Wat mij betreft een prima film. Geen absolute topper maar een een goed avondje vermaak.

Conclusie
De beste van het stel is volgens mij Horton. Misschien is het de beginnende aftakeling maar ik vind dit soort kinderfilms prachtig. Fantasierijk en kleurig. Komisch zonder slapstick-achtig grappig te zijn als Moordwijven. Niet zo schrijnend en confronterend als Blood Diamond. Niet zo belachelijk serieus als The Dark Knight. En je kunt hem samen met je kinderen zien. Daar wordt elke film toch wel leuker van.
Zal inderdaad wel de leeftijd zijn.